Kaybettiklerimiz: Richard Griffiths

haber

Richard Griffiths, Yorkshire’da işitme engelli anne-babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası para için barlarda boksörlük de yapan bir çelik işçisiydi. Anne ve babasıyla anlaşabilmek için öğrendiği işaret dili, çocuk yaşta aile adına tüm konuşmaları yapmak durumunda kalması teatral yeteneklerini geliştirdi. Okul hayatı sorunlar içinde geçti ancak okul piyeslerinde hep öne çıkıyordu.
richard-griffiths
Liseyi bitirince BBC’nin açtığı radyo seçmelerinde şansını denedi ve yapımcıları kendine hayran bırakarak gösteri dünyasına adım attı. Genç yaşta yerel tiyatrolarda oyunlarda yer almaya ve yönetmen olarak oyunlar sahnelemeye başladı. Bir sonraki büyük adımı Royal Shakespeare Company’ye kabul edilmek oldu.

BBC dizilerinde ve TV filmlerinde rol alması gecikmedi. Üstün oyunculuk yeteneği The French Lieutenant’s Woman, Chariots of Fire ve Gandhi gibi önemli klasiklerde yardımcı rollerde karşımıza çıkmasını sağladı.

Oyunculuk kariyerinde 2000’li yıllara kadar Gorky Park (1983), Withnail and I (1987), King Ralph (1991), Guarding Tess (1994) ve Sleepy Hollow (1999) gibi önemli filmlerle zirve noktaları yaşadı. Harry Potter serisinde aldığı rol ile 2000’li yılları da dolu dolu geçirdi. Kendisini başrolde izlediğimiz History Boys’la da 2005 yılında Laurence Olivier Ödülü’ne layık görüldü.

Griffiths cuma günü geçirdiği kalp ameliyatının ardından yaşanan komplikasyonlar nedeniyle 65 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Tagged