Yeni bir araştırmaya göre, geleceğe iyimserlik ile bakan insanlar daha fazla tasarruf ediyor. Amerika Psikoloji Derneği tarafından yayımlanan araştırma, özellikle düşük gelirli bireyler arasında tasarruf alışkanlıklarının iyimserlikle doğrudan bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor.
İyimserlik ve Tasarruf Davranışları
ABD, Birleşik Krallık ve 14 Avrupa ülkesi dahil olmak üzere toplam 140.000 katılımcının verilerinin incelendiği araştırmada, “doğal iyimserlik” seviyesi daha yüksek olan bireylerin, zaman içinde daha fazla birikim yaptığı gözlendi.
Araştırmanın baş yazarı ve Colorado Boulder Üniversitesi’nden Dr. Joe Gladstone, “Genellikle iyimserliğin insanları geleceğe dair sorumsuz kararlar almaya yönlendirdiği düşünülür. Ancak bulgularımız, iyimserliğin özellikle ekonomik sıkıntılar karşısında bireylere tasarruf yapma motivasyonu verdiğini gösteriyor,” dedi.
Araştırmada kullanılan veriler sekiz büyük ölçekli nüfus anketinden elde edildi. Katılımcılara, “Geleceğim konusunda her zaman iyimserim”, “Genel olarak başıma iyi şeylerin geleceğine inanırım” gibi ifadelerle ne derece hemfikir oldukları soruldu. Bunun yanında gelir, tasarruf miktarı ve bazen de toplam varlıkları hakkında bilgi verildi.
Bu anketlerden üçü tek seferlik (çapraz kesitli) araştırmalardı, beşi ise katılımcıların yıllar içinde birden fazla kez değerlendirildiği uzun vadeli (boylamsal) araştırmalardı.
İyimserler Daha Fazla Birikim Yapıyor
Sonuçlara göre, iyimserlik seviyesi daha yüksek olan bireyler, ortalama olarak daha fazla tasarruf yapıyor.
Örneğin, iyimserlikte bir standart sapmalık artış, medyan tasarruf bakiyesi 8.000 dolar olan bir hane için 1.352 dolarlık ek birikimle ilişkilendirildi. Bu ilişki, yaş, cinsiyet, medeni durum, çocuk sahibi olup olmama, sağlık, iş durumu ve kişilik özellikleri gibi pek çok faktör kontrol edildiğinde dahi gözlemlendi.
Gladstone, “Bu etki büyüklüğü, daha önce tasarruf alışkanlıklarıyla ilişkilendirilen ‘sorumluluk bilinci’ kişilik özelliğiyle benzer düzeyde. Ayrıca iyimserliğin, finansal okuryazarlık ve risk toleransından biraz daha fazla etkisi olduğu görüldü,” diye ekledi.
Düşük Gelir Grubunda Daha Güçlü Bir Etki
Araştırmada iyimserliğin tasarruf alışkanlıklarına etkisinin, düşük gelir gruplarında daha belirgin olduğu bulundu. Gladstone’a göre bu durum mantıklı, çünkü yüksek gelir seviyesindeki bireyler genellikle doğrudan emeklilik katkıları veya konut kredisi ödemeleri gibi otomatik tasarruf mekanizmalarına sahip.
“Günü kurtarmaya çalışan biri için tasarruf etmek anlamsız gelebilir,” diyen Gladstone, “Ancak iyimser bir bakış açısı, mevcut zorluklara rağmen para biriktirme motivasyonu sağlayabilir,” diye ekledi.