Sinapupunan: Brillante Mendoza Tehlikeli Sulara Yelken Açıyor

haber

Venedik Film Festivali’nde en çok dikkat çeken filmlerden biri filipinli yönetmen Brillante Mendoza’nın bir ailenin hayatı üzerinden ülkenin sorunlarını anlattığı Sinapupunan (Thy Womb) oldu.

Mendoza, tüm ustalığını konuşturduğu filminde filipinlerin müslüman bölgesinde yaşayan insanların gündelik sorunlarını ve açmazlarını beyazperdeye yansıttı.

Ülkenin 70’lerdeki çatışmalarda 150 bin insanını kaybettiği sorunlu bölgelerinden Tawi-Tawi adalarındaki Mindanao bölgesinde yaşayan bir ailenin hem zorlu yaşam koşullarıyla hem de töreyle olan sınavlarını yansıtan yönetmen hemen her eleştirmenden olumlu notlar aldı. Filmde çocuğu olmayan bir kadının, kocasına bir kuma bulma uğraşı anlatılıyor.

Mendoza filmin çekim sürecini “Herkesin kafasında bölgenin çok tehlikeli olduğu yanılgısı var. Ama herşey sanıldığından farklı. İnsanlar saldırgan sanılıyor ama değiller. Soğukkanlılar ve olağanüstü bir kültürleri var. Bu durum benim için de bir keşif oldu ve bu keşfimi tüm dünyayla paylaşmalıydım” sözleriyle anlatıyor.

Tagged