Sinemada 2,5D Devri: Post-Conversion!

haber

Geride bıraktığımız sene içerisinde sevdiğimiz birçok filmi 3D izleme şansı yakaladık. James Cameron sağolsun, Avatar’dan sonra bütün dünya gibi ülkemizde de üç boyutlu filmler seyirciyi sinema salonlarına çekmeyi başarıyor. Fakat bu aralar herkesin farkettiği bir durum mevcut. “Bazen o devasa gözlükleri takarak izlediğimiz her film gerçek 3D tadı vermiyor.” dediğinizi duyar gibiyim.

Haydi o zaman hep beraber konuya açıklık getirelim, ne, nedir öğrenelim. Dünya üzerinde üç boyutlu sinema teknolojisini tam anlamıyla bilen yönetmen sayısı gerçekten çok az. Bu yönetmenler de belirli periyodlarda üretimde bulunduğu için izlediğimiz her film bir Avatar yada bir Hugo kalitesinde olmuyor. İşte burada devreye günümüzün gözde teknolojisi olan, Hollywood ağzı ile, ‘post-conversion’ giriyor.

Peki bu post-conversion nedir? Ne işe yarar? Bize bir faydası var mı? Post-conversion, normal tarza (2D) çekilen filmlerin, bilumum efektler ve programlar kullanılarak, katmanlarına ayırılması sonucunda, alışık olduğumuz çekimlerin 3D’ye çevrilme işlemidir. Sinemaseverler, bazen 3D olarak izlediği filmlerde göze batan noktalar bulurlar ve genelde “film iyiydi ama üç boyutunu sevmedim” şeklinde ufak bir sitem ile geçiştirirler bu durumu. 2D filmlerin post-conversion ile 3D’ye çevrilmesi yeni bir durum değil. Fakat bazı projeler gerek zaman, gerek maliyet engeline takıldığı için bu işlem düzgün gerçekleşemiyor ve karşımıza 2.5D olarak adlandırabileceğimiz yapımlar çıkıyor.

Stereo kamera kullanımının oldukça detay ve tecrübe istediği ve çekim sonrası 3D efektlerin verilmesi işlemi için kiralanan stereografikerlerin milyonlarca dolar talep etmesi sektörü bu tip bir arayışa iten asıl sebep olsa gerek.

2010 ve 2011 yılı içerisinde izlediğimiz Captain America:The First Avenger, Thor, Immortals, Transformers: Dark of the Moon, Alice in Wonderland, Clash of the Titans gibi filmler gerek kısmi gerek bütün olarak yukarıda bahsettiğimiz sebeplerden dolayı post conversion işlemine maruz kaldı. Önümüzdeki sene vizyona girecek olan ve gişe filmleri olması beklenen Star Trek 2, The Avengers, Thor 2, Wrath of the Titans, Men in Black III gibi filmler de çoğunlukla 2D çekilecek ve yine bilgisayar başına oturmuş ufak bir ekip tarafından post-convert edilerek bizlere 3D formatında sunulacak. Bunları göz önünde bulundurarak artık hepimiz daha uyanık seyirci kıvamına ulaşmış buluyoruz. Haydi sinemaya..

Tagged