2012 Sezonu Filmleri: Amerikan Aksiyon ve Dövüş Filmleri

haber

Bilim-kurgusal ve fantastik öğeler taşımayan aksiyon filmlerinin sayısındaki ciddi azalma bu yıl da sürecek gibi… Özellikle “karate” filmi olarak adlandırabileceğimiz ve usta dövüşçülerin görsel efekt olmadan yeteneklerini sergilediği tür artık ölmek üzere diyebiliriz. Son yıllarda aksiyon sinemasının öne çıkan isimlerinden Jason Statham’ın durmadan kendini tekrar etmesi, Jackie Chan’in yaşlanıp tarihi filmlere takılması türün sevenlerini üzen gelişmeler. Kısacası bu yılın listesi pek iç açıcı değil:

SAFE

Yönetmen: Boaz Yakin
Oyuncular: Jason Statham, Chris Sarandon, Robert John Burke, Reggie Lee, Danny Hoch

Uptown Girls ve Remember the Titans gibi filmlerin yönetmeni Boaz Yakin, Transporter tipi bir aksiyonla karşımızda… Çinli küçük bir kızı çin ve rus mafyalarından kurtarmaya çalışan bir tek kişilik ordunun öyküsü…

SEEKING JUSTICE

Yönetmen: Roger Donaldson
Oyuncular: Nicolas Cage, Guy Pearce, January Jones, Harold Perrineau

Avustralyalı yönetmen Roger Donaldson’un (The Recruit, The Bank Job, Thirteen Days) yine küçük bütçeyle kotardığı bir aksiyon filmi… Film, karısı tecavüze uğrayan bir adamın intikam hikayesini anlatıyor.

21 JUMP STREET

Yönetmenler: Phil Lord, Christopher Miller
Oyuncular: Jonah Hill, Channing Tatum, Ice Cube, Brie Larson, Rob Riggle, Dave Franco

80’lerin Johnny Depp’li dizisinin yeniden çevrimi… Polis akademisinden yeni mezun olmuş genç polislerden bir deneme birimi kurulması ve bu birimin yaşadıkları…

BLACKBIRD

Yönetmen: Stefan Ruzowitzky
Oyuncular: Eric Bana, Olivia Wilde, Charlie Hunnam, Sissy Spacek, Kris Kristofferson

“The Counterfeiters”ın yönetmeninden bir “kaçış aksiyonu”… İki kardeşin hem polisten, hem de mafyada kaçarken yaşadıkları… İlginç kadrosuyla dikkat çekiyor.

THE BOURNE LEGACY

Yönetmen: Tony Gilroy
Oyuncular: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton, Joan Allen, Albert Finney

Bourne serisinin Matt Damon’sız ilk filmi… Paul Greengrass’ı takip ederek seriden ayrılan Damon’ın yerine başka bir isim koymayan yapımcılar yardımcı karakterleri koruyarak bir spin-off çekmeyi tercih ettiler.

BULLET TO THE HEAD

Yönetmen: Walter Hill
Oyuncular: Sylvester Stallone, Sung Kang, Jason Momoa, Christian Slater, Sarah Shahi

Sylvester Stallone’u uzun süre sonra ilk kez seri filmler haline gelmeyecek bir yapımda izleyeceğiz. Alexis Nolent’in fransız çizgi rmanı “Du Plomb Dans La Tete”nin sinema uyarlamasında Stallone intikam peşindeki bir tetikçiyi oynayacak.

COGAN’S TRADE

Yönetmen: Andrew Dominik
Oyuncular: Brad Pitt, James Gandolfini, Ray Liotta, Sam Shepard, Richard Jenkins

Andrew Dominik üçüncü filminde farklı bir konu ve sağlam bir oyuncu kadrosuyla karşımıza çıkıyor. Film küçük boyutlu gangsterlerin dünyasında yaşanan çatışmalar konu alıyor.

THE EXPANDABLES 2

Yönetmen: Simon West
Oyuncular: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Jean Claude Van Damme, Bruce Willis

Stallone’un her başarılı filminin devam bölümünü çekme alışkanlığı sürüyor. İlk filmde yönetmenlikte problemlerin olması nedeniyle Stallone koltuğu Con Air ve Tomb Raider’dan tanıdığımız Simon West’e bıraktı.

HAYWIRE

Yönetmen: Steven Soderbergh
Oyuncular: Gina Carano, Ewan McGregor, Michael Fassbender, Antonio Banderas, Michael Douglas

Yönetmenliği bırakacağını açıklamasına rağmen büyük bir hızla film çekmeye devam eden Soderbergh, arada sırada çektiği aksiyonlara Haywire’la bir yenisini daha ekledi. Film dünya şampiyonu dövüşçü Gina Carano’nun yetenekleri üzerine kurulu.

THE MAN WITH THE IRON FISTS

Yönetmen: RZA
Oyuncular: Russell Crowe, Lucy Liu, Dave Batista, RZA, Rick Yune

Alışılmadık bir yönetmenden alışılmadık bir proje… Wu-Tang Clan’in kurucularından RZA, Russell Crowe’a da başrolü verip farklı bir film çekmeyi hedeflemiş. Film 1800’lerde kendilerini kötü adamlardan korumaya çalışan Çin’de bir köyün hikayesini anlatıyor.

PREMIUM RUSH

Yönetmen: David Koepp
Oyuncular: Joseph Gordon-Levitt, Michael Shannon, Jamie Chung, Aaron Tveit

Türünün ender örneklerinden biri olan bir bisiklet aksiyonu… Bir bisikletli kuryenin 90 dakika içinde başından geçenleri izleyeceğiz.

TAKEN 2

Yönetmen: Olivier Megaton
Oyuncular: Liam Neeson, Famke Janssen, Maggie Grace, Rade Serbedzija, Luke Grimes

Belli bir bölümünün Türkiye’de geçeceği filmde Liam Neeson’ı emekli CIA ajanı Bryan Mills olarak izlemeye devam edeceğiz. İlk filmin başarılı yönetmeni Pierre Morel’in yerini Olivier Megaton alacak.

İSİMSİZ BİN LADİN PROJESİ

Yönetmen: Kathryn Bigelow
Oyuncular: Joel Edgerton, Tom Hardy, Idris Elba, Chris Pratt, Guy Pearce

Hurt Locker’la büyük oscar başarısı yakalayan Kathryn Bigelow, yine savay filmiyle devam etmeyi tercih etti. Ve biraz fazlaca amerikan milliyetçiliği kokan kod adı “Kill Bin Laden” olan projeyi kabul etti. Film şu sıralarda oyuncu toplama aşamasında, gelecek oscar sezonuna hazır olacağını söyleyebiliriz.

Tagged