İran Oscar Aday Adayını Belirliyor

haber

İran’ın Farabi Sinema Vakfı aşağıda sıraladığımız on film arasından bir tanesini seçip Akademi’ye gönderecek. Yazıya kaynaklık eden haber için bakınız.

“Sizdah/13”: Hooman Seyedi’nin yönettiği “Sizdah” ya da uluslararası alanda pazarlanan adıyla “13”, on üç yaşındaki bir çocuğu merkeze koyuyor. Bemani adındaki bu çocuğun annesiyle babası boşanmış. Bununla başa çıkmaya çalışan Bemani okulda da öğrencilerin zorbalıklarına katlanmaya çalışır. Bir gün tatlı bir kızla tanışır ve onun yanında güvende olduğunu sanmaya başlar. Seyedi’nin bu filmi Warsaw ve Busan Film Festivallerinden iki ödül kazanmıştı.

“Rokh-e divaneh/Crazy Castle”: Abdolhassan Davoodi’nin yeni filmi “Rokh-e divaneh”, internette tanışan iki gencin arkadaşlığını anlatıyor.

“Mahi va Gorbeh/Fish & Cat”: Yönetmen Shahram Mokri’nin yönettiği “Mahi va Gorbeh” geçen sene ülkemizde düzenlenen festivallerde gösterilmiş, tamamı tek planla çekilmesiyle epey övülmüştü. Mokri’nin bu filmi uçurtma yarışması düzenlemeye çalışan bir grup öğrencinin kampta yaşadıklarını konu alıyor.

“Man Diego Maradona hastam/I Am Diego Maradona”: “13”ün yönetmeni Hooman Seyadi’nin rol aldığı, Bahram Tavakoli’nin yönettiği film, farklı sosyal ve ekonomik çevrelerden kişilerle evlenmiş iki kız kardeşin problemlerine odaklanıyor.

“Khoda Hafeziy Tolani/The Long Goodbye”: Farzad Motamen’in yönettiği bir film. Hakkında bir bilgi bulamadım nedense.

“Melbourne”: Nima Javidi’nin yazıp yönettiği “Melbourne” gösterildiği festivallerde epey övülmüş, ödüllendirilmiş bir film. “A Separation” ile ünlenen İranlı aktör Peyman Moaadi’nin Roshanak Gerami ile başrolü üstlendiği “Melbourne” merkezine İtalya’ya gitmek isteyen genç bir çifti yerleştiriyor. İtalya’ya gitmeye hazırlanan bu genç çift uçuştan kısa bir süre önce trajik bir olaya karışırlar.

“Muhammad: The Messenger of God”: Adından da anlaşılacağı üzere Hz. Muhammed’in hayatına odaklanan bir film. İran sinemasının usta yönetmenlerinden Mecid Mecidi’nin Hz. Muhammed’le ilgili üçlemesinin ilki. Bu ilk film, Muhammed’ten öncesini, doğuşunu ve çocukluğunu anlatıyor. Filmin elli milyon dolarlık bütçesiyle İran’ın en pahalı filmi olduğunu da notlarımıza dahil edelim.

“Ghesse-ha/Tales”: Peyman Moaadi’nin rol aldığı, Rakhshan Bani-Etemad’ın yönettiği “Ghesse-ha” birbirinden farklı yedi öykü anlatıyor. Bu öykülerde insanların modern İran’daki sorunlarına odaklanılıyor. Filmin geçen sene düzenlenen Venedik Film Festivali’nden senaryo ödülüyle ayrıldığını belirtelim.

“Track 143”: Narges Abyar’ın yönettiği “Track 143” madende çalışan Yunus’un annesine bir not bıraktıktan sonra arkadaşlarıyla birlikte savaşa gitmesini konu alıyor. Yunus savaşa gider, annesi oğlu için endişelenir. Oğlunun dahil olduğu operasyon başarısızlıkla sonuçlanınca annesinin endişeleri artar.

“Dar donyaye to saat chand ast?/What’s the Time in Your World?”: Leila Hatemi ile eşi Ali Mosaffa filmin başrollerini paylaşıyorlar. Safi Yazdanian’ın yönettiği film bitmeyen bir aşk öyküsü anlatıyor. Kadın uzun bir aradan sonra Paris’ten memleketine döner. Kendisiyle ilgili pek çok şeyi bilen bir adamla tanışır, olaylar gelişir. Pusan Film Festivali’nden Yazdanian’a FIPRESCI ödülü kazandırmıştı bu film.

Tagged