Dünyadaki En Nadir Balık, Çölün Ortasında Yaşıyor

Gündemin Akışı

Nevada’da Geniş Mojave Çölü’nün ortasında, dünyanın en nadir balık türü yaşıyor. Gezegenimizin başka hiçbir yerinde rastlanılmayan bu türün ismi Devil’s Hole Pupfish (Şeytanın Deliği Sazancığı)…

Nevada’nın, Ash Meadows Vahşi Yaşam Koruma Alanı, milyonlarca yıllık su katmanları tarafından beslenen berrak doğal kaynaklar, izole kumullar ve nadir bulunan ağaç türleri ile dolu… 26 endemik türü barındıran bölge, dünyanın bir balık için en olumsuz koşullarına direnen, küçük ama dayanıklı bir türü barındırıyor.

Devils Hole Pupfish, Las Vegas’ın yaklaşık 150 kilometre kuzeybatısındaki küçük bir kasaba olan Devils Hole’un girişine yakın bir alanda yaşıyor. Bölge çöl olduğu için doğal olarak yeryüzünde değil, karışık mağara sistemindeki havuzları kendine mekan edinmiş bir tür. Son sayıma kadar yaklaşık 130 arkadaş, yerin 150 metre altında, 20 metre çapında bir havuzda yalnız başlarına yaşıyorlar. Mağaradaki böcek türleri ve yosunlarla besleniyorlar.

Amerikalı zoolog Joseph H. Wales, Devils Hole pupfish’i 1930’da bağımsız bir tür olarak ilan etti. Genel olarak zorlu ve izole yerlerde yaşamalarıyla ünlü olan pupfish’lerin arasında, Devils Hole Pupfish’in özellikle benzersiz olduğunu belirledi. Bir akvaryum balığı kadar küçük olan bu tür, parlak, gümüşi mavi bir vücuda (dişiler daha zeytin renginde) ve geniş, düz bir kafaya sahip.

Bu sevimli ama nadir tür aynı zamanda tarımsal gelişmelerin neden olduğu çevresel bozulmadan da etkilendi. 1960’lar ve 1970’lerde yerel çiftçiler bölgenin yeraltı sularını tarlalarına pompalamaya başladığında, Devils Hole’un su seviyesi düştü. Mağaranın üst tarafını üreme ve beslenme için kullanan yerel pupfish’lerin sayısı dramatik bir şekilde azaldı. Açılan mahkemeler sonucunda 1976’da Yüksek Mahkeme, pompalama miktarını sınırlayan ve yeni kuyuların kurulmasını yasaklayan bir karar verdi, bu da balıklar için kurtuluş oldu.

Tagged