Bakınız Öneriyor: Brief Encounter (1945)

haber sinema tarihinden

David Lean’in “ecdadımızı kötü yansıtıyor” denilip kazığa oturtulan büyük bütçeli filmi “Lawrence of Arabia”dan, gene büyük bütçeli savaş filmi “The Bridge on the River Kwai”den, “Doctor Zhivago”dan, “Ryan’s Daughter”dan hatırlarız daha çok.

“Brief Encounter”; bu kadar büyük bütçeli, epik filmlere imzasını atan Lean’in belki de sırf bu yüzden izlenmesi gerekli filmidir. Çünkü küçük bütçeli, neredeyse tek mekanlı ve en fazla on oyunculu bir filmdir. Lean’in büyük bütçeyle neler yapabileceğini defalarca gördükten sonra bir de az bir bütçe, sade bir öykü ve az sayıda oyuncuyla neler yaptığını görmek için izlenebilir.

“Brief Encounter”, sinema tarihinin en duygusal aşk öykülerinden bir tanesini anlattığı için ve bunu yaparken pek sık kullanılmayan flashback tekniğini de kullandığı için izlemek gerekir. Tabii filmi izlerken muhafazakar gözlüğü bir köşeye bırakmak gerekiyor. Yoksa perdeyi yakacak güçteki aşk, bir “Aşk-ı Memnu” olduğundan film, izleyene hiçbir şey ifade etmeyecektir. “Before Sunrise”dan daha güçlü bir yapım aranıyorsa o da bu filmdir deyip bu filmle ilgili sözlerime noktayı koyayım.

Yöneten: David Lean
Oynayanlar: Celia Johnson, Trevor Howard…

brief encounter 1945

Tagged