2013 Filmleri: Uzakdoğu Sineması’nda Güçlü Bir Yıl

haber

Uzakdoğu sinemasındaki büyük çıkış 2013 yılında da sürecek. Çin’de sinemanın giderek ilerlemesi, özellikle aksiyon sinemasında çeşitliliğin artması, auteur sinemacıların daha sık film çekebilmek için gerekli kaynakları bulabilmeleri uzakdoğu sinemasının gelecek yılların yükselen ekolü olacağını gösteren gelişmeler. Bir diğer önemli gelişme ise uzakdoğulu isimlerin Hollywood’un önemli isimleriyle daha çok bir araya gelmeleri. Bu yıl usta isimlerin farklı türlerdeki eserler vereceğini de hatırlatarak turumuza başlayalım.

SNOWPIERCER

Yönetmen: Bong Joon-ho
Oyuncular: Chris Evans, Jamie Bell, John Hurt, Alison Pill, Tilda Swinton, Ed Harris, Octavia Spencer
Gösterim Tarihi: 2013 sonbaharında tüm dünyada gösterime girecek.
Ayrıntılar: The Host’la dikkatleri üzerine çeken güney koreli yönetmen Bong Joon-ho fransızca bir roman olan Transperceneige ile ilk ingilizce filmini çekecek. Tüm dünyanın ani bir iklim değişikliğiyle yok olduğu bir kıyamet ortamında geriye bir tren dolusu insan kalmıştır.
snowpiercer2

THE GRANDMASTERS

Yönetmen: Wong Kar-wai
Oyuncular: Tony Leung, Zhang Ziyi, Chang Chen, Zhao Benshan, Song Hye Gyo
Gösterim Tarihi: Berlinale’nin açılış filmi olarak ilk gösterimini yapacak.
Ayrıntılar: Bakınız.com olarak hemen tüm haberlerini aktardığımız Wong Kar-Wai’nin 5 yıldır üzerinde uğraştığı Ip Man biofilmi… Usta yönetmen Bruce Lee’nin de aralarında bulunduğu birçok önemli ismin üstadının romanlara ve filmlere konu olan hayatını aktaracak. Filmin 133 dakika süreceğini de hatırlatalım.

NOBODY’S DAUGHTER HAEWON

Yönetmen: Hong Sangsoo
Oyuncular: Lee Sun-Kyun, Jeong Eun-Chae, Yu Jun-Sang, Ye Ji-Won
Gösterim Tarihi: Güney Kore’de şubat ayında gösterimde olacak. Berlin’de de gösterilmesi bekleniyor. Türkiye için festival mevsimini beklememiz gerekebilir.
Ayrıntılar: Güney Kore bağımsız sinemasının önemli aeteur’lerinden Hong Sagsoo’nun yeni filmi annesiyle Kanada’ya taşınan genç bir kızın hayatını aktaracak.
2013-haewon

BERANDAL

Yönetmen: Gareth Evans
Oyuncular: Henüz seçim aşamasında
Gösterim Tarihi: Endonezya’da sonbaharda gösterimde olması bekleniyor.
Ayrıntılar: Geçtiğimiz yıl Endonezya’dan çıkıp dünyayı saran The Raid’in ikinci bölümü… Filmin ilk bölümün bittiği yerin hemen iki saat sonrasında başlayacağı açıklandı.

JUDGE ARCHER

Yönetmen: Xu Haofeng
Oyuncular: Song Yang, Yu Chenghui, Li Chengyuan, Yenny Martin, Zhao Zheng
Gösterim Tarihi: Çin’de yaz aylarında gösterimde olması bekleniyor.
Ayrıntılar: Yılın en merak edilen dövüş sanatları filmleri arasında… Xu Haofeng’in sanatsal dokunuşlarını bu filmde de gösterdiğini fragmandan anlayabiliyoruz. Film, kendisine verilen bir suikast görevini yerine getiremeyen bir savaşçının yaşadıklarını anlatacak.

THE MONKEY KING

Yönetmen: Soi Cheang
Oyuncular: Donnie Yen, Yun-Fat Chow, Siu-Wong Fan, Aaron Kwok, Kelly Chen, Peter Ho, Gigi Leung
Gösterim Tarihi: Çin’de 6 Haziran 2013. Yaz sonunda tüm dünyada gösterimde olması bekleniyor.
Ayrıntılar: Yıldızlarla dolu kadrosuyla ve dev bütçesiyle Çin’de yılın en çok seyredilen filmi olması şimdiden kesin. Çin tarihinin en önemli efsane/masallarından biri daha önce gerilim filmleriyle tanıdığımız Soi Cheang tarafından sinemaya uyarlandı.

IT’S ME, IT’S ME!

Yönetmen: Satoshi Miki
Oyuncular: Kazuya Kamenashi
Gösterim Tarihi: Japonya’da 25 mayısta gösterimde olacak.
Ayrıntılar: Adrift in Tokyo ile tanıdığımız ilginç yönetmen Satoshi Miki, dünyadaki herkes yavaş yavaş kendisine dönüşen bir adamın hikayesini anlatacak. Yılın en iyi gerçeküstü komedilerinden biri olmaya aday.2013-itsmeitsme

IP MAN 3D

Yönetmen: Wilson Yip
Oyuncular: Donnie Yen, Lynn Hung, Yu Bo
Gösterim Tarihi: 2013’ün son ayları
Ayrıntılar: İlk bölümüyle dikkat çeken, aceleye getirilmiş ikinci bölümüyle hayal kırıklığı yaratan Ip Man serisinin üçüncü ve son bölümünü izleyeceğiz. Bu yıl Wong Kar Wai’nin de Bruce Lee’nin üstadı Ip Man’ı konu alan The Grandmaster’ını gösterime sokacağını düşündüğümüzde dövüş sanatlarına doyacağız gibi görünüyor.2013-ipman3d

POLICE STORY 2013

Yönetmen: Ding Sheng ancak aslında haliyle Jackie Chan
Oyuncular: Jackie Chan
Gösterim Tarihi: Çin’de 2013 yazında gösterime girecek
Ayrıntılar: Jackie Chan’i yine bir polis rolünde izleyeceğiz. İnsanları kaçırıp, karşılığında fidye olarak suçluların serbest bırakılmasını talep eden bir çeteyle savaşacak.

2013-policestory2k13

DEMON WITHIN

Yönetmen: Dante Lam
Oyuncular: Nick Cheung, Daniel Wu
Gösterim Tarihi: Çin’de 2013 yazında gösterime girecek
Ayrıntılar: Beast Stalker ve Stool Pigeon’la tanıdığımız hong konglu yönetmen Viral Factor’ün başarısızlığının ardından tanıdık sulara geri dönüyor. Filmde paranoyak bir polis memurunun ortalığı karıştırmasını izleyeceğiz.

THE ASSASSIN

Yönetmen: Hou Hsiao-hsien
Oyuncular: Shu Qi, Chang Chen, Satoshi Tsumabuki
Gösterim Tarihi: 2013 sonu
Ayrıntılar: Millenium Mambo’yla tanıdığımız taylandlı auteur birçok usta uzakdoğulu yönetmen gibi dövüş sanatlarına eğiliyor. Filmde sevgilisini öldürmek için emir alan kadın bir suikastçinin öyküsünü izleyeceğiz.

UNFORGIVEN

Yönetmen: Lee Sang-il
Oyuncular: Ken Watanabe, Koichi Sato
Gösterim Tarihi: Japonya’da 13 Eylül 2013
Ayrıntılar: Clint Eastwood klasiği Unforgiven’ın japon yeniden çevrimi. Başrolde Ken Watanebe’nin olması izlemek için yeterli bir neden.

HWA-YI

Yönetmen: Jang Jun-hwan
Oyuncular: Kim Yun-seok, Jo Jin-ung
Gösterim Tarihi: Güney Kore’de 2013 sonuna doğru
10 yıl önce ilk filmi Save the Green Planet ile izleyenleri kendine hayran bırakan güney koreli yönetmen uzun bir aradan sonra sinemaya geri dönüyor. Hepsi ayrı ustalıklara sahip olan 5 ayrı suçlu tarafından mükemmel suikastçi olması için eğitilen bir gencin köklerini bulmak için verdiği mücadeleyi izleyeceğiz.

2013-hwayi

SOSHITE CHICHI NI NARU

Yönetmen: Hirokazu Kore-eda
Oyuncular: Masaharu Fukuyama, Machiko Ono, Yoko Maki, Lily Franky
Gösterim Tarihi: Japonya’da 5 ekim 2013
Ayrıntılar: Uzakdoğu sinemasının usta ismi, 6 yaşındaki oğullarının aslında hastanede karıştırıldığını anlayan bir ailenin yaşadıklarını anlatacak.

2013-shochite

THE LAST KNIGHTS

Yönetmen: Kazuaki Kiriya
Oyuncular: Morgan Freeman, Clive Owen
Gösterim Tarihi: 2013 sonu
Ayrıntılar: Goemon’la tanıdığımız yönetmen Kazuaki Kiriya’nın Clive Owen ve Morgan Freeman’la çekeceği ingilizce film yılın en ilgi çekici yapımlarından. İki usta aktör, bağlı oldukları lord öldürüldükten sonra intikam almak için yola çıkan iki şövalyeyi oynayacak.

SAVING GENERAL YANG

Yönetmen: Ronny Yu
Oyuncular: Ekin Cheng, Chun Wu, Raymond Lam, Adam Cheng.
Gösterim Tarihi: 4 nisan 2013’te Çin’de gösterime girecek.
Ayrıntılar: Saving Private Ryan’a da esin veren gerçek bir savaş hikayesinin sinema uyarlaması. Aynı aileden 4 kuşağın ülkeleri için kendilerini feda etmeleri anlatılacak.

ENTER THE MASTER

Yönetmen: Donnie Yen
Oyuncular: Donnie Yen, Nicholas Tse
Gösterim Tarihi: Çin’de sonbaharda gösterime girecek.
Ayrıntılar: İnzivaya çekilmiş bir dövüş ustasının bir mültecinin hayatını kurtarmasının ardından kendini bir çete savaşı içinde bulmasını anlatacak.

SWEET WHIP

Yönetmen: Takashi Ishii
Oyuncular: Henüz belli değil
Gösterim Tarihi: 2013’ün son ayları
Ayrıntılar: Gonin’den tanıdığımız Ishii’den bir erotik gerilim. Amai Muchi’nin romanından uyarlanan senaryo, küçükken bir kaçırılma-tecavüz yaşayan ve bu olaydan çok etkilenen bir kadının hikayesini anlatacak.

DRUG WAR

Yönetmen: Johnnie To
Oyuncular: Louis Koo, Sun Honglei, Crystal Huang, Michelle Ye
Gösterim Tarihi: Çin’de 2013 yazı
Ayrıntılar: Geçtiğimiz yıl Roma’da premier’i yapılan film bu yıl genel gösterime çıkacak. Filmde polise yakalanınca bağlı olduğu çeteye karşı çalışmayı kabul eden bir uyuşturucu kaçakçısını izleyeceğiz.

SHIELD OF STRAW

Yönetmen: Takashi Miike
Oyuncular: Takao Osawa, Nanako Matsushima, Tatsuya Fujiwara
Gösterim Tarihi: Japonya’da 26 nisan 2013’te gösterime girecek.
Ayrıntılar: Zengin bir adam torununu öldürdüğünden şüphelenilen ancak polis tarafından kanıtlanamayan adamın başına 1 milyar yen’lik bir ödül koyar. Miike’nin rahatlıkla sağlam bir film çıkarabileceği iyi bir fikir gibi görünüyor.

BLIND DETECTIVE

Yönetmen: Johnnie To
Oyuncular: Andy Lau, Sammi Cheng
Gösterim Tarihi: 2013 sonu
Ayrıntılar: Johnnie To’nun Drug War’dan sonra ara vermeden çektiği Blind Detective de bu yıla yetişecek gibi duruyor. Film bir görev sırasında görme yetisini kaybeden bir polisin, arkadaşları tarafından yeniden zorlu görevlere dahil edilmesini anlatıyor.
blinddetective

ALL ESPER DAYO!

Yönetmen: Sion Sono
Oyuncular: Shota Sometani
Gösterim Tarihi: 2013 sonbaharı
Ayıntılar: Son dönemin gözde yönetmenlerinden Sion Sono bir TV filmi çekiyor. Bir mangadan uyarlanan All Esper Dayo, bir sabah uyandığında başkalarının zihnini okuma yeteneğine kavuştuğunu fark eden bir çocuğun hikayesini anlatacak.

1905

Yönetmen: Kiyoshi Kurosawa
Oyuncular: Tony Leung, Chiu-wai, Shota Matsuda
Gösterim Tarihi: Japonya’da 2013 sonbaharında gösterime girecek.
Ayrıntılar: Kurosawa, 1905 Yokohama’sına dönüp japon milliyetçiliğinin temellerini anlatacak.

STOKER

Yönetmen: Park Chan-wook
Oyuncular: Mia Wasikowska, Nicole Kidman, Dermot Mulroney, Matthew Goode, Jacki Weaver, Lucas Till.
Gösterim Tarihi: 1 mart 2013’te ABD’de gösterime girecek. Türkiye tarihi henüz belli değil.
Ayrıntılar: Park Chan-Wook’un Hollywood’da sağlam bir kadroyla çektiği film, bir aile gerilimi. Özellikle Nicole Kidman’ın kötü-kadın rolündeki performansı merakla bekleniyor.

MAN OF TAI CHI

Yönetmen: Keanu Reeves
Oyuncular: Tiger Hu Chen, Keanu Reeves, Karen Mok.
Gösterim Tarihi: Henüz net olarak belli değil, 2014’e de kalabilir.
Ayrıntılar: Yeni kameralar ve çekim teknikleri ile ilgili bir belgesel yönettikten sonra Keanu Reeves’i bu kez de bir tai chi filminde izleyeceğiz. Yönetmeni Reeves olmasına rağmen filmin konusu ve en başından sonuna kadar Çin’de çekilmesi nedeniyle uzakdoğu filmlerine yer verdik. Senaryo çok net belli olmasa da filmde kullanılacak yeni kamera teknolojileri büyük ilgi görecek gibi…

HAJIMARI NO MICHI

Yönetmen: Keiichi Hara
Oyuncular: Ryo Kase, Yuko Tanaka, Gaku Hamada.
Gösterim Tarihi: Japonya’da 1 haziran 2013
Ayrıntılar: Japon sinemasının son dönemde öne çıkan isimlerinden Keiichi Hara üçüncü filminde önemli bir yönetmenin hayatını sinemaya alacak. Japonya’nın önemli melodram yönetmenlerinden Keisuke Kinoshita’nın sinema ve özel yaşamını alan film yılın en ilginç yapımlarından biri olmaya aday.keisukestory

WHY DON’T YOU PLAY IN HELL

Yönetmen: Sion Sono
Oyuncular: Jun Kunimura, Tak Sakaguchi, Shin’ichi Tsutsumi, Fumi Nikaidô
Gösterim Tarihi: Mart 2013
Ayrıntılar: Sion Sono’nun bu yılki iki filminden biri 15 yıl önce yazılmış bir senaryo üzerine çekilecek. Film, daha önce rakip olduğu bir gangsterin kızına aşık olan bir adamın öyküsünü anlatacak.

A CHINESE ODYSSEY

Yönetmen: Stephen Chow
Oyuncular: Qi Shu, Stephen Chow, Bo Huang, Chrissie Chow, Zhang Wen
Gösterim Tarihi: 10 şubat 2013’te Çin, yaz aylarında Türkiye’de de gösterime girebilir.
Ayrıntılar: Efsanevi Kung Fu Hustle’ın yönetmeni çin efsaneleriyle karşımızda! Maymun Kral başta olmak üzere Çin kültürünün baş aktörleri Stephen Chow’un farklı ve mizahi yaklaşımı ile perdede olacak.

Kaynakça: 2013 filmleri listelerin oluşumunda The Playlist, Movieweb.com, Twitch, Dark Horizons, Fandor blogu Daily Keyframe, Mubi.com, Far East Films, Film Smash, Otros Cine, IMDBPro, SlashFilm, Hollywood Reporter, Cineuropa, Ioncinema, Wildgrounds.com’un bir araya getirdiği listeler temel alınmıştır.

Tagged