2012 Filmleri: Dünya Sinemasında Ortalama Bir Yıl

haber

2012’de dünya sinemasında az sayıda ustanın filmini izleyebileceğiz. Bu yıl daha çok ustalık yolundaki isimlerin kendilerini kanıtlayabilmesi için bir fırsat olacak. Filmlere baktığımızda en dikkat çeken şeylerden biri ise klişe tabiriyle sınırların artık tamamen kalktığı… İyi ve yetenekli yönetmenler oyuncularını dünyanın 4 bir yanından seçebilme rahatlığına ulaşmış durumdalar.

AMOUR

Yönetmen: Michael Haneke
Oyuncular: Isabelle Huppert, Emmanuelle Riva, William Shimell, Jean-Louis Trintignant

Emekli müzik öğretmenleri Georges ve Anne mutlu bir yaşam sürdürmektedir. Anne’in bir kalp krizi geçirmesi ve ardından felç olması bu mutluluğa ve aşklarına gölge düşürür. Michael Haneke’nin eşsiz filmografisine yine çok farklı konuya sahip bir film eklenecek. Cannes’a yetişmesi yüksek ihtimal.

THE GRANDMASTERS

Yönetmen: Wong Kar-Wai
Oyuncular: Tony Leung, Chiu Wai, Ziyi Zhang, Chen Chang

Wong Kar-Wai çok farklı ve heyecan verici bir filmle karşımıza çıkacak. Normalde 2011’e yetişmesi bekleniyordu ama yönetmenin mükemmelliğe ulaşmak için filmi biraz ağırdan aldığı belirtiliyor. Film Bruce Lee ile ustası Ip Man arasındaki ilişkiye odaklanacak. Filmin Cannes’a yetişmesi beklense de, süreç daha çok uzarsa sürpriz olmaz.

RUST AND BONES

Yönetmen: Jacques Audiard
Oyuncular: Marion Cotillard, Matthias Schoenarts, Celine Sallette, Bouli Lanners.

2009’da A Prophete ile son 10 yılın en iyi filmlerinden birine imza atan usta yönetmen, beşparasız 25 yaşındaki bir babayla, 5 yaşındaki bir çocuğun öyküsünü anlatacak. Cannes’a yetişmesi zor görünüyor, Venedik Film Festivali’ne yetişecektir.

ANGEL’S SHARE

Yönetmen: Ken Loach
Oyuncular: John Henshaw, William Ruane, Gary Maitland, Roger Allam, Paul Brannigan, Siobhan Reilly, Jasmin Riggins.

Yine Loach’un pek tanınmamış favori oyuncuları, yine senarist Paul Laverty, yine anlayana pek çok dersler içeren gerçekçi bir öykü… Loach, çocuğu doğduktan sonra “Benimle aynı hayatı yaşamayacak” diye yemin eden Robbie’nin hayatına odaklanacak. İlk gösterimi Cannes’da olacak gibi…

GEBO ET L’OMBRE

Yönetmen: Manoel del Oliveira
Oyuncular: Claudia Cardinale, Jeanne Moreau, Michael Lonsdale

Dünyanın en yaşlı yönetmeni 103 yaşında filmlerine devam ediyor. Raul Brandao’nun oyunundan uyarlanan film, kaçak oğlunu korumak için kendisini feda eden bir babanın hikayesini anlatacak. Oliveira, Cardinale ve Moreau gibi iki usta oyuncuyla çalışacak.

DANS LA MAISON

Yönetmen: Francois Ozon
Oyuncular: Fabrice Luchini, Emmanuelle Seigner, Kristin Scott-Thomas

Her yıl bir film çekme alışkanlığını yitirmeyen üretken usta François Ozon, bu sefer mikro-kozmos’unu bir okulun içine kuruyor. Bir profesör ile öğrencinin çevrelerindeki insanların hayatlarını mahvetmelerini anlatan film, usta oyuncularıyla ve Ozon’la 2012’nin dikkat edilmesi gereken yapımlarından biri… Film, sonbahara hazır olacak gibi…

THE END

Yönetmen: Abbas Kiarostami
Oyuncular: Ryo Kase, Denden, Rin Takanashi

Abbas Kiarostami Japonya’da ve japon oyuncularla bir film çekiyor demek bile bu filmi ilgi çekici kılmaya yeterli… Certified Copy ile ilk kez İran dışında bir film çeken büyük ustanın yeni cesur adımı Japonya’da atılacak. Kiarostami ile birlikte hayatını hem öğrenci, hem de fahişe olarak sürdürmeye çalışan bir kızın, profesörüyle olan ilişkisini izleyeceğiz.

APRES MAI (SOMETHING IN THE AIR)

Yönetmen: Olivier Assayas
Oyuncular: Clement Metayer, Lola Créton.

Fransa’da 70’lerdeki politik ortamdan sıyrılıp, sadece sinema üzerine düşünmeyi seçen ve daha konformist bir yaşam sürmeye başlayan Gilles’in hikayesi… Assayas’ın senaryosunu kendi yazdığı film, söylentilere göre otobiyografik özellikler de taşıyor. Summer Hours ve Carlos’la üst üste iyi filmler çeken Assayas’ın seriyi devam ettirmesini bekliyoruz.

THE LADY

Yönetmen: Luc Besson
Oyuncular: Michelle Yeoh, David Thewlis, Jonathan Raggett, Jonathan Woodhouse

Luc Besson, Myanmar’ın kadın muhalefet lideri Aung San Suu Kyi’nin hayatını anlatacak farklı bir yapımla karşımıza çıkacak. Suu Kyi’nin, 1990’da büyük bir çoğunluğun oylarıyla kazandığı seçim, askeri cunta tarafından tanınmamıştı. Nobel barış ödülü sahibi de olan Suu Kyi o dönemden beri hapis ve ev hapsinden tutuluyordu.

ONLY GOD FORGIVES

Yönetmen: Nicolas Winding Refn
Oyuncular: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas, Yayaying, Vithaya Pansringarm

Artık sadece Hollywood yapımcılarıyla film çekse ve Hollywood yıldızlarını sıkça kullansa bile Winding Refn’i hala bir “dünya sinemacısı” olarak görmek gerekiyor. Hikayesi ve çalışmalarını Drive’dan çok önce başladığı Only God Forgives’te kimyasının tuttuğu Ryan Gosling’le çalışacak. Gosling filmde Bangkok’ta ismi konulmamış bir sürgünde yaşayan ve bir Tay Boks kulübü işleten bir adamın hikayesini anlatacak. Gosling senaryoyu “Okuduğum en ilginç hikaye” diye niteliyor.

UPSIDE DOWN

Yönetmen: Juan Solanas
Oyuncular: Jim Sturgess, Kirsten Dunst.

Arjantin sinema tarihinin en iyi yönetmenlerinden Fernando Solanas’ın sürgünde doğan, Avrupa, Şili ve ABD’de yetişen oğlu Juan Solanas, dünya payi üzerine fantastik bir filmle karşımıza çıkıyor. Fragman filmi biraz Hollywood romansı olarak gösterse de çok daha derin bir hikayeyle karşılaşmayı umuyoruz. Cannes’da dünya galasının yapılması büyük bir ihtimal.

BLONDIE

Yönetmen: Jesper Ganslandt
Oyuncular: Marie Göranzon, Alexandra Dahlström, Carolina Gynning, Helena af Sandberg, Olle Sarri

Yıllar sonra ekonomik zorluklar nedeniyle yeniden annelerinin yanına taşınmak zorunda kalan 3 kızkardeşin yaşadığı kavgalar ve çekişmelerle dolu bir senaryo… Farewell Falkenberg ve The Ape’le Avrupa sineması sevenlerin dikkatini üstüne çeken Ganslandt’ın sıkıcı gibi görünen senaryodan farklı bir film çıkaracağına güveniyoruz.

JOURNAL DE FRANCE

Yönetmenler: Raymond Depardon ve Claudine Nougaret
Oyuncular: Raymond Depardon ve Claudine Nougaret

Uluslararası fotoğraf sanatçısı ve yönetmen Raymond Depardon, 2008’de La Vie Moderne’le şaşırttığı sinemaseverleri bir kez daha etkilemek için geliyor. Eşiyle Fransa’yı gezen, hem kendi yolculuklarını anlatan, hem çektikleri fotoğraflarla yaşadıklarını seyirciyle paylaşan Depardon’u, Nuri Bilge Ceylan’ın belgeselci versiyonu olarak görebiliriz.

LORE

Yönetmen: Cate Shortland
Oyuncular: Saskia Rosendahl, Ursina Lardi

2004’ün en iyi filmlerinden biri avustralyayı yönetmen Cate Shortland’ın Sommersault’uydu. İlk filminde yakaladığı başarının ardından 8 yıldır film çekmeyen Shortland, bir İkinci Dünya Savaşı filmiyle karşımızda… Film, nazi anne-babaları hapse atılan 14 yaşındaki bir kızın 4 kardeşiyle yaşadığı zorlukları anlatıyor.

LAURENCE ANYWAYS

Yönetmen: Xavier Dolan
Oyuncular: Karine Vanasse, Nathalie Baye, Melvil Poupaud

Son yılların en parlak genç yönetmeni Dolan, 2012’yi boş geçmeyecek. Dolan’ın elinde bu kez çok daha zor bir senaryo var. Laurence Anyways, homoseksüel bir çiftin ayrıldıktan 5 yıl sonra yeniden bir araya gelmeye çalışmalarını anlatacak. Filmin Cannes’a yetişmesi bekleniyor.

2 DAYS IN NEW YORK

Yönetmen: Julie Delpy
Oyuncular: Julie Delpy, Chris Rock, Dylan Baker

Julie Delpy’nin iyi sardığı 2 Days serisi New York’ta devam ediyor. Kahramanımız Marion bu kez Chris Rock’ın canlandırdığı yeni erkek arkadaşı ve iki çocuğuyla, fransız ailesini New York’ta konuk ediyor.

BIG HOUSE

Yönetmen: Matteo Garrone
Oyuncular: Claudia Gerini, Ciro Petrone, Nunzia Schiano, Angelica Borghese, Aniello Arena, Loredana Simioli

Gomorrah’nın yönetmeni Garrone çok farklı bir hikaye ile karşımızda… Garrone yeni filminde TV’lerdeki reality show’ların perde arkasına eğiliyor. Napolili bir ailenin babalarının “BBG” tarzı bir yarışmaya seçilme sürecinde yaşadığı dramı, Garrone’nin dramıyla izleyeceğiz. Film Cannes’a yetişecek gibi duruyor.

METEORA

Yönetmen: Spiros Stathoulopoulos
Oyuncular: Theo Alexander, Tamila Koulieva

Yunan asıllı kolombiyalı yönetmen Spiros Stathoulopoulos, 2007&de PVC-1’le sinemaseverlerin dikkatini çekmişti. Stathoulopoulos, bir keşiş ile rahibenin aşkıa odaklanacağı yeni filmiyle tepki ve ilgi toplayacak gibi görünüyor.

LIFE OF PI

Yönetmen: Ang Lee
Oyuncular: Tobey Maguire, Irrfan Khan, Tabu ve Suraj Sharma

İki yıldır listemizde yer ala Lie of Pi’nin artık bu yıl gösterime gireceğini söyleyebiliriz. Gemi kazası sonucunda bir kaplanla aynı filikada kalan bir çocuğun hikayesini izleyeceğimiz film, 21 aralık 2012’de gösterimde olacak.

THE MILITANT

Yönetmen: Manolo Nieto
Oyuncular: Belirlenmedi

2006’daki Dog Pound’la Uruguay’ın yeni sinema hareketinin önemli isimlerinden biri haline gelen Nieto’nun politik filmi Cannes’a yetişecek gibi görünüyor.

HOLLY MOTORS

Yönetmen: Leos Carax
Oyuncular: Denis Lavant, Kylie Minogue, Michel Piccoli, Edith Scob, Eva Mendes.

24 saat boyunca farklı hayatlar arasında farklı kişiliklere bürünerek dolaşan bir adamın hikayesi… 1999’dan beri kısa filmler dışında kamera arkasına geçmeyen Carax’ın sıradışı filmlerinden birini daha izleyeceğiz.

BOMB

Yönetmen: Sally Potter
Oyuncular: Elle Fanning, Christina Hendricks, Alessandro Nivola, Alice Englert.

1960’larda Londra’da iki asi kızın yaşadıkları maceralar. Sally Potter filmde Jane Campion’ın kızı Alice Englert’e de rol verdi.

NO

Yönetmen: Pablo Larraín
Oyuncular: Gael Garcia Bernal

1988’de Augusto Pinochet’nin 8 yıl daha başta kalmasını engelleyen referandumda “hayır” oyunun çıkmasını sağlayan reklamcı ve siyasetçi ekibin gerçek öyküsü… Filmde Alfredo Castro’nun da küçük bir rolü olduğu konuşuluyor. Tony Manero ve Post Mortem ile politik sinemada harikalar yaratabileceğini gösteren Pablo Larrain’den yine önemli bir film bekliyoruz.

SEVEN PSYCHOPATS

Yönetmen: Martin McDonagh
Oyuncular: Colin Farrell, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Christopher Walken, Abbie Cornish, Olga Kurylenko, Gabourey Sidibe, Tom Waits, Kevin Corrigan

Her ne kadar Hollywood oyuncularıyla çekilecekse de, Martin McDonagh’ın varlığı yapımı bir Avrupa filmi haline getiriyor. Seven Samurai’ın modern bir uyarlamasını yazmaya çalışan bir yazarın öyküsünü izleyeceğiz.

FOR ELLEN

Yönetmen: So Yong Kim
Oyuncular: Paul Dano, Jon Heder, Jena Malone, Margarita Levieva, Dakota Johnson.

Karısıyla boşanmak üzere olan ünlü bir rock yıldızı, 6 yaşındaki kızının velayetinden bu kadar çabuk vazgeçemeyeceğini anlar. Yıllardır kara listede yer alan senaryoyu, So Yong Kim büyük bir cesaretle ele aldı.

LA CREATRICE

Yönetmen: Bruno Dumont
Oyuncular: Juliette Binoche, Denis Podalydès

Camille Claudel ile Rodin arasındaki büyük aşkı ve ardından Claudel’in akıl hastanesine düşmesini anlatan trajik hikaye Bruno Dumont tarafından bir kez daha filme alınıyor. Juliette Binoche, daha önce Isabelle Adjani’nin de oynadığı roldeki performansı, yılın en çarpıcı oyunlarından biri olabilir.

FOXFIRE

Yönetmen: Laurent Cantet
Oyuncular: Cantet yine ismi duyulmamış bir grup genç oyuncuyla çalışacak.

Joyce Carole Oates’un Foxfire isimli romanından uyarlanan film, 1950’lerde erkek egemenliğine bir çete kurarak son vermeyi hedefleyen “Foxfire” çetesinin öyküsünü anlatacak.

7 DIAS EN LA HABANA

Yönetmenler: Laurent Cantet. Julio Medem, Benicio Del Toro, Gaspar Noé, Elia Suleiman, Juan Carlos Tabío, Pablo Trapero
Oyuncular: Josh Hutcherson, Vladimir Cruz, Mirta Ibarra, Jorge Perugorria, Melvis Santa Estevez, Beatriz Dorta, Othello Rensoli, Daniel Brühl, Elia Suleiman, Emir Kusturica

7 kısa filmden oluşan bir Havana güzellemesi. “I Love You” serisiyle ilgisi olmasa da fikir aynı.

THE DOOR

Yönetmen: István Szabó
Oyuncular: Helen Mirren, Martina Gedeck

Büyük yönetmen Istvan Szabo’nun bir yazar ve hizmetçisi arasındaki farklı ilişkiye bakışı… “Dame” Helen Mirren’ı yıllar sonra sıradan bir rolde izlemek ilginç olacak.

A PIGEON SAT ON A BRANCH REFLECTING ON EXISTENCE

Yönetmen: Roy Andersson
Oyuncular: Henüz belli değil

Songs From The Second Floor ve You, The Living’le absürd sinemanın son 10 yıldaki en iyi örneklerini veren Roy Andersson, isminden de anlaşılacağı gibi yine aynı çizgide ilerliyor. Bizden filmin konusunu bekliyorsanız Andersson sinemasıyla tanışmamışsınız demektir.

THE ASSASSIN

Yönetmen: Hou Hsiao-Hsien
Oyuncular: Shu Qui, Chang Chen

Sekizinci yüzyıl’da ve Çin’deyiz… işinde çok başarılı bir kadın suikastçinin işi bırakıp emekli olabilmek için verdiği çabayı izleyeceğiz. Hsiao-Hsien, bizi hem aksiyon, hem de psikolojik yönü güçlü bir öyküyle başbaşa bırakacak.

CAPTURED

Yönetmen: Brillante Mendoza
Oyuncular: Isabelle Huppert, Maria Isabel Lopez, Ronnie Lazaro, Sid Lucero,

Fransız bir yardım çalışanının filipinli bir aşırı islamcı grup tarafından kaçırılmasını anlatacak olan Mendoza ülkesinde tartışmalara yol açacak gibi… Kinatay ve Lola gibi unutulmaz filmlerin yönetmeninden yine çarpıcı bir film bekliyoruz.

POST TENEBRAS LUX

Yönetmen: Carlos Reygadas
Oyuncular: Belli Değil.

Stellet Licht’in (Silent Light) yönetmeni Carlos Reygadas yarı otobiyografik bir eserle karşımıza çıkacak. Bir yönetmenin film çekerken duygularını, rüyalarını, umutlarını ve korkularını anlatacağını söyleyen Reygadas filmi Cannes’a yetiştirmeye çalışıyor.

RHINOS SEASON

Yönetmen: Bahman Ghodabi
Oyuncular: Monica Bellucci, Beren Saat, Yılmaz Erdoğan, Beçim Bilgin.

İran devrimi öncesinde başlayan bir aşk hikayesinin politik değişikliklere karşı nasıl şekil değiştirdiği anlatılıyor. Türk oyuncuların varlığı da filmi hepimiz için ilgi çekici kılacak.

YOU HAVEN’T SEEN ANYTHING YET

Yönetmen: Alain Resnais
Oyuncular: Mathieu Amalric, Lambert Wilson, Michel Piccoli.

89 yaşında film çekmeyi sürdüren, “Hiroshima mon Amour” ve “Last Year At Marienbad” gibi kült filmlerin usta yönetmeni Resnais, elinde hala sağlam hikayeler kaldığını çektiği her filmle tekrar kanıtlıyor. Oyuncu ve yönetmen arkadaşlarının, kaybettikleri bir oyun yazarının evinde vasiyetnamenin okunması için bir araya gelmesini anlatan film, 2012’nin en merakla beklenen yapımlarından.

THE SAPPHIRES

Yönetmen: Wayne Blair
Oyuncular: Chris O’Dowd, Deborah Mailman, Jessica Mauboy, Judith Lucy

Avustralya’da 60’larda ünlü olan vokal grubu MacCrae Sisters’ın gerçek hikayesi… Dört aborjin kadından oluşan grup, şarkı söylemenin yanısıra ırkçılığa karşı savaşmak zorunda kalmıştı.

SONG FOR MARION

Yönetmen: Paul Andrew Williams
Oyuncular: Gemma Arterton, Vanessa Redgrave, Terence Stamp, Christopher Eccleston

London to Brighton’ın yönetmeni Williams, mükemmel bir oyuncu kadrosuyla bir müzikal çekiyor. Film, emekli bir çiftin yıllar boyunca hayatın darbelerini yiye yiye düştükleri çaresiz ruh halinden bir koro sayesinde çıkmalarını anlatacak.

Tagged